Waarom me bezig houden met de Europese digitale identiteit en wallets?

Laatst vroeg iemand mij: “Waarom me bezig houden met de Europese digitale identiteit en wallets?”. Mijn korte antwoord was: omdat die door ‘Europa’ per 2025 verplicht wordt gesteld voor overheidsinstanties en gereguleerde industrieën.

Dat betekent: ben je een overheidsorganisatie of een bank of een verzekeraar of een nutsbedrijf of een ander gereguleerde organisatie? Dan moet je de (aangewezen) wallets van Europese burgers (burgers van lidstaten) vanaf 2024 kunnen accepteren, als de burger besluit dat informatie of authenticatie met data uit die wallet gedaan wordt. Zie het artikel in Binnenlands Bestuur.

Een wallet voor elke Europese burger

Elk land moet een of meerdere wallets aanwijzen (maken, laten maken) die Europa-breed gebruikt kunnen worden door burgers om online in te loggen en data te delen.

Vanuit ‘Europa’ wordt dit gedaan om de burger te helpen met een veilige en makkelijke manier om zich online te identificeren én om persoonlijke gegevens zelf te kunnen beheren (en te kiezen met wie die wanneer gedeeld worden). Interessant detail daarbij: de wallet is gratis voor de burger (en er zijn nog volop discussies wie er dan wel voor moet betalen, waarschijnlijk de bedrijven die … de wallet accepteren).

Ook voor bedrijven is de Europese wallet relevant

Voor accepterende bedrijven heeft de wallet een paar voordelen: je hoeft niet zelf meer alle gegevens van de burger te bewaren, je krijgt altijd de laatste, meest up-to-date informatie, en je krijgt de (gewaarmerkte) data digitaal, dus die kan meteen in je digitale backoffice (geen papierwerk meer).

Ook interessant: the State of the EU Digital Identity Wallet – 2023 Expert survey report

De potentie van de Europese digitale identiteit

Voor de burger is het natuurlijk mooi dat de wallet gratis is. En dat heel veel organisaties de wallet (en data daaruit) accepteren, dat betekent ook voor de burger minder papierwerk. En de wallet werkt door heel Europa, dus je kan ook in Duitsland er een auto mee huren (rijbewijs? identiteit? eventuele schadehistorie?) en in Spanje een hotel boeken (identiteit? banksaldo? 18+ vinkje ivm bestelde drank?). En de burger kan er ook andere data in opslaan, van partijen die niet perse mee moeten doen, maar dat wel graag willen. Dat kan een best dikke wallet worden, met je paspoort, bankpas, tankpas, bonuskaart, en nog veel meer.

Dus denk er nu alvast over na, als je dat al niet deed. Consumenten hebben nu al wallets, als onderdeel van hun techplatformen (Apple, Google) of andere oplossingen (Schluss, IRMA, Datakeeper en vele anderen). Daar hoef je nu nog niets mee, maar weet dat de komende jaren dat rap veranderd. En als de klant dat doorkrijgt veranderd ook zijn of haar verwachting. Daar wil je liever actief op anticiperen dan dat je in 2025 denkt: ik moet toch maar es kijken hoe zo’n wallet werkt.

Wil je echt nog de details in? Begin dan bijvoorbeeld hier.

Over de auteur

Henk Marsman

Henk Marsman
Digital Identity Thinker & Principal consultant

henk.marsman@sonicbee.nl

Henk Marsman is principal consultant bij SonicBee en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werkveld cybersecurity en met name identity & access management (IAM). Vanuit zijn expertise is hij frequent spreker, moderator of dagvoorzitter op diverse congressen en bijeenkomsten. Vanuit zijn onderzoek naar de ethiek rondom nationale digitale identiteits-oplossingen draagt hij bij aan een duurzame, inclusieve digitale samenleving.

Over SonicBee

SonicBee is hét Identity and Access management (IAM) bedrijf dat innovatieve en intelligente management services en business consultancy biedt, waardoor bedrijven slimmer, sneller en veiliger worden. Wij zorgen ervoor dat alles en iedereen binnen uw omgeving op een veilige, compliant en slimme manier toegang heeft tot informatie.

We dagen de bestaande markt uit door op een nieuwe manier naar identiteiten en data te kijken. SonicBee biedt intelligente toegangsoplossingen, advies en implementaties, gericht op het vergroten van de cybersecurity van onze samenleving en het creëren van bedrijfswaarde.